قوانین ایمنی جوشکاری
قوانین ایمنی جوشکاری : رعایت مسائل و نکات ایمنی در حرفهی جوشکاری یکی از مهمترین فاکتورهایی میباشد که جوشکاران و مسئولان کارگاهها باید بدان توجه داشته باشند و آنها را مو به مو در هنگام کار پیاده کنند . باید توجه داشت که در صورت نادیده گرفتن نکات ایمنی و رعایت نکردن این نکات ، خسارات جبران ناپذیر مالی و جانی رخ میدهد که عواقب ناگوار و جبران ناپذیری در پی خواهند داشت. در حین کار کردن با وسایل الکتریکی احتمال برق گرفتگی جوشکار وجود دارد ، بنابراین یک جوشکار باید نکات ایمنی را رعایت کند زیرا بی احتیاطی در حین کار باعث برق گرفتگی و در نهایت بیماری یا مرگ خواهد شد .
باز هم تکرار میکنیم که به هنگام انجام عملیات جوشکاری توجه به نکات ایمنی اهمیت بسیار بسیار زیادی دارد چرا که عدم توجه به آن خسارت های جبران ناپذیر مالی و جانی رقم می زند. از آنجایی که کار با دستگاه جوش و برق امری بسیار خطرناک میباشد ، نباید در مواجه با آن سهل انگاری نمود.
دانستن و بکارگیری نکات ایمنی در حین اجرای جوشکاری سبب میشود خطرات ناشی از آن که حتی ممکن است منجر به مرگ شود به کمترین مقدار خود برسد.
تجهیزات مورد نیاز برای ایمنی جوشکاری
تجهیزات مورد نیاز برای انجام عملیات جوشکاری موضوعی بسیار مهم و حیاتی در این حرفه میباشد که مستقیما با سلامتی فرد جوشکار در ارتباط بوده لذا همواره باید قبل از شروع عملیات جوشکاری از در اختیار داشتن این تجهیزات ایمنی مطمئن باشیم . تجهیزاتی نظیر عینک جوشکاری ، لباس کار مخصوص جوشکاری ، کفش کار جوشکاری ، شیلد ایمنی جوشکاری ، ماسک تنفسی مناسب در مکانهایی که رفت و آمد هوا وجود ندارد .
لباس کار مناسب جوشکاری
در رابطه با لباس کار مناسب جوشکاری باید توجه داشت که لباس کار جوشکاری باید به اندازه کافی مقاوم و ضخیم باشند تا بواسطه ضخامت و جنس خود امکان نفوذ اشعههای خطرناک ناشی از قوس حداقل شود یا به صفر برسد اشعه های قوس، نور نامرئی و مرئی بسیار قوی تولید میکنند که می توانند چشم و پوست را بسوزانند این اشعه را نمیتوان دید اما وجود دارند این اشعهها پوست را به سرعت مسوزانند و سوختگی شبیه به آفتاب سوختگی را به وجود میآورند .
همچنین باید توجه داشت که سر آستینهای لباس کار جوشکاری باید کاملا بسته شود تا جرقه و ذرات مذاب وارد آن نشود بدین منظور استفاده از باندهای کشی یا بند سر دستکشها پیشنهاد میشود .
کفش کار مناسب جوشکاری
در هنگام انجام عملیات جوشکاری شاید پاشیدن برادههای داغ و ریز فلز در حین جوشکاری روی پایتان فقط آن را کمی بسوزاند ، اما در حین انجام کار همین حس بسیار گزنده میتواند حواس شما را در طول انجام کار به شدت پرت کند و منجر به بروز حادثههای خطرناک و غیر قابل جبرانی شود. پوشیدن کفش ایمنی با روکش غیر پلاستیکی، منعطف و البته مستحکم، هم میتواند مانع از خستگی مفرط شما در طول ساعتهای طولانی سرپا ایستادن شود و هم مراقب نسوختن پای شما باشد.
در نتیجه برای محافظت از پاهای خود در هنگام عملیات جوشکاری توجه داشته باشید که از کفشهای مناسبی که در بالا گفته شد همواره استفاده نمایید و در نظر داشته باشید که از کفشهای ساق بلند کفش کار و یا پوتین کار نسوز استفاده نمایید .
عینک و شیلد مناسب جوشکاری
باید توجه داشت که برای جوشکاری استفاده از عینک و نقاب و یا شیلد مخصوص جوشکاری امری واجب و ضروری میباشد زیرا در موقع برقراری قوس و پس از آن دو نوع اشعه غیر مرئی به وجود آمده است که برای چشم و پوست مضر است. در صورت مشاهده نقاط سفید جلوی چشم پس از برداشتن عینک باید از عینک با شیشه تیرهتر و در صورت ندیدن حوضچه جوش باید از عینک با شیشه روشنتر استفاده کرد.
به دلیل اثر نامطلوب اشعه ماورا بنفش و مادون قرمز در هنگام ایجاد قوس باید از نقاب دستی برای جوشکاری های کوتاه و برای جوشکاریهای بلند مدت از نقاب های ثابت قرار گیرنده روی سر استفاده کرد.
نکات ایمنی جوشکاری
- استفاده از عینک و شیلد مخصوص برای جوشکار امری بسیار واجب و ضروری میباشد زیرا در صورت عدم استفاده از این وسایل ایمنی ، اشعه قوس الکتریکی اثرات جبران ناپذیری در پی خواهد داشت.
- به منظور حفاظت بدن در برابر ذرات فلزی مذاب ، جوشکار باید از لباس کار و پیش بند مخصوص استفاده کند.
- جوشکار برای انجام عملیات جوشکاری باید دستکش دست کند زیرا ذرات مذابی که در حین جوشکاری به اطراف قوس الکتریکی پرتاب میشوند باعث سوختگی شده و بسیار خطرناک میباشند. علاوه بر آن تمیز نمودن جوش درزها قبل از جوشکاری و بعد از آن با دست لخت امکان پذیر نیست.
- اشعه ماوراء بنفش و مادون قرمزی که حین ایجاد قوس و بعد از آن به وجود میآید اثرات نامطلوبی بر چشم و پوست می گذارد ، بنابراین برای انجام جوشکاریهای کوتاه باید از نقابهای دستی و برای جوش کاریهای بزرگ باید از نقابهایی که بر روی سر ثابت میمانند استفاده نمود.
- در صورتی که جوشکار کار را متوقف کند باید با زدن کلید اصلی دستگاه مدار را قطع نماید.
- در صورت اتمام محل جوشکاری توسط جوشکار و مشغول شدن آن در مکانی دیگر، باید بقیه جوشکاران را از آن آگاه نموده تا از ایجاد حوادث مربوط به برخورد با آن و ایجاد سوختگی پرهیز شود.
- در صورت انجام جوشکاری در داخل مخازن، تمهیدات لازم باید در خصوص بیرون کشیدن جوشکار در مواقع خطر اندیشیده شود. علاوه بر آن یکی از افراد باید مسلط به جوشکار بوده تا بتواند در هنگام بروز حادثه به وی کمک کند.
دیدگاهتان را بنویسید